Inspiratie

Inspiratie

Geïnspireerd ben ik!

 

Door het event Inspiration 360 waar ik gisteren ben geweest in het Ziggo Dome, waar 4 grootse sprekers aan het woord waren en vertelden wat hen bezighoudt en wat hen tot een succes maakt. Richard Branson, Bear Grylls, Anita Elberse en Al Gore.

 

Hoezo ben ik geïnspireerd geraakt?
Door te zien dat deze mensen het zichzelf gunnen om te leren, te verkennen, out of the box te denken en te doen, gigantische risico’s durven te nemen met de kans om gigantisch te falen. Juist bang zijn om mediocre te zijn, niet op te vallen en daardoor niet gezien en gehoord te worden. In ons allen schuilt wel een Richard Branson of een Bear Grylls, maar niet iedereen durft de weg te nemen die zij begaan.

 

Niet iedereen heeft de behoefte om zo succesvol te zijn. Voor iedereen heeft succes een andere waarde, gelukkig ook maar. Anita Elberse vertelt ons dat je alleen heel succesvol wordt als je grote stappen durft te maken en maar mediocre blijft door kleine stappen te nemen. Ik geloof dat dat inderdaad werkt als je heel succesvol wilt zijn. Toch is het afhankelijk van wat jij wilt en wie jij bent. Misschien is voor jou die ene stap een hele grote stap, terwijl voor een ander die stap juist nietszeggend is. Ik geloof in stappen maken, groot of klein. Deze stappen brengen je uiteindelijk naar het resultaat die jij voor ogen hebt.

 

Het verschil van stappen maken is hoe je mindset is. Je voelt je verplicht om een stap te maken of je doet het uit noodzaak OF je staat ervoor open om een stap te maken om jezelf te verbeteren, iets te leren. Je leergierigheid en nieuwsgierigheid voeden vraagt vanzelf naar meer en je bent nooit te goed om meer te leren, beter te worden in alles wat je doet. Dat is toch een fijn uitgangspunt?

 

Als presentatiecoach is het leuk om te observeren wat werkt en niet werkt tijdens een presentatie, juist bij sprekers op topniveau. En ook daar bespeurde ik wel een aantal zaken. Behalve bij Al Gore. Wat een charismatische man die zich uiterst “senang” voelt op het podium. Dat maakt hem zo aantrekkelijk en boeiend om naar te luisteren. Hij werkte toe naar een climax wat eindigde in een staande ovatie voor deze man.

 

Maar ik vond het lastig om bv. Anita Elberse te volgen. Ze had er een lekker vlot tempo inzitten en dat vond ik prettig, maar doordat het een brei was van woorden moest ik extra inspanning leveren om haar te verstaan. Als er meer komma’s en punten in zouden zitten, dan kon ik ook even op adem komen. Kreeg ik ook even de tijd om de informatie te laten bezinken. En zo bemerkte ik eigenlijk nog wel wat aandachtspunten waar ze aan zou kunnen werken. Ik hoop dat ze dit stukje ooit onder ogen krijgt. Ik weet dat zij ervoor open staat om te leren en nog beter te worden. Ja, nog beter, want ze is al goed, meer dan goed. Inhoudelijk was ze fantastisch. Ik ga me meer in haar verdiepen. En wie weet, mag ik haar ooit eens coachen…

 

Ps: Dank voor de mooie avond Niels Houtepen! Ik ben er graag weer bij volgend jaar.