Echt contact maken

Echt contact maken

 

Ik realiseerde me pas dat ik maar weinig echt contact maak met mensen om mij heen totdat ik mijn zoontje kreeg. Elliot is nu 5 jaar en heeft een matig gehoorverlies en zonder gehoorapparaten moet ik echt contact met hem maken om er zeker van te zijn dat hij heeft begrepen wat ik bedoel. Hij kan ook liplezen, dus zorg ik er altijd voor dat ik goed articuleer en gebruik zorgvuldig mijn mimiek.

Het heeft ook onze band versterkt. We hebben vaak maar een half woord nodig. Gezichtsuitdrukkingen zeggen genoeg en anders gooien we er soms een handgebaar in.

Het is zo fijn om echt contact te maken. De ander voelt zich gezien en gehoord en stelt zich daarom ook open voor wat jij te zeggen hebt. Elliot leerde zelfs sneller spreken hierdoor. Dit geldt ook voor het presenteren. Op het moment dat je durft om contact te maken met je publiek, zijn ze ook ontvankelijker om naar je verhaal te luisteren. Maak bv. even oogcontact met je publiek voordat je gaat beginnen. Kijk even rond wie er vandaag naar jouw verhaal komt luisteren. Richt je tijdens het spreken steeds naar 1 persoon en dan weer naar de volgende. Praat ook echt tegen ze. Het gaat de een makkelijker af dan de ander. Maar het is een kwestie van oefenen en bewust zijn hoe je met een ander omgaat.

Probeer het eens een dag. Begin met je naasten. En bouw het langzaam op. Maak weer echt contact met een ander, je maakt dan ook weer meer contact met jezelf.