Angst

Angst

In mijn zangcarrière liep ik regelmatig tegen angst aan. Ik dacht al snel dat iemand anders beter kon zingen dan ik en was snel geïntimideerd. Het heeft mij best lang achtervolgd. Iedereen heeft een uniek stemgeluid en dat van mij is vrij laag. In sommige muziekstijlen komt mijn stem beter tot zijn recht dan bij andere. Dat is een zoektocht geweest van enkele jaren.

 

Door mijn lage stem worstelde ik regelmatig met de toonhoogte. Ik wilde persé die hoge noten halen, terwijl dat soms niet haalbaar was. Het werd een frustratie omdat ik mezelf ging meten met anderen. Ik faal, dus zij zijn beter dan ik. Wat gebeurde er ook nog eens door die angst? In plaats van er juist aan te gaan werken, die optie was er ook nog, liep ik er van weg. Ik durfde me niet kwetsbaar op te stellen en mezelf met de angst te confronteren. Zo kon ik ook niet falen.

 

Dit is wat veel mensen bezighoudt. Soms kan je angst je gedachten overheersen, maakt het je onzeker. Uiteindelijk kan angst je in heel veel dingen belemmeren. Het kan je leven bepalen en de keuzes die je maakt beïnvloeden waardoor je kansen misloopt. Om je angsten te overwinnen moet je moedig zijn. Jij bent diegene die een onveilige situatie creëert voor jezelf. We zijn goed in ons zelf te bekritiseren. “O jee, wat stom dat ik dat heb gedaan” zeg je eerder dan “ Jeetje wat goed van mezelf!”

 

Als je daar doorheen weet te breken, voel je je echt een stuk lichter en bevrijd. Het heeft even geduurd voordat ik over deze angst heen was. Door vele muziekstijlen te proberen kwam ik erachter waar mijn stem mooi bij kleurde en waar mijn stem zeer gewaardeerd werd. In de soul- en jazzmuziek vond ik mijn heil.
Maar ik heb ervan geleerd en nu ga ik verder met stappen zetten waar ik eerder stopte. Ik probeer mezelf ook meer complimenten te geven. Wat liever voor mezelf te zijn. Ik merk dat ik me kwetsbaar op durf te stellen en meer durf waardoor ik eerlijker door het leven ga. Ik krijg meer begrip van anderen waardoor ik juist des te meer groei en ontwikkel.

 

Met het presenteren gebruik je je stem, je stelt je kwetsbaar op en veel mensen vinden het daardoor eng. Door de mogelijkheden met je stem te verkennen kan je die ook zelfverzekerder inzetten. Bijvoorbeeld, mijn “strijd” komt hier ook regelmatig voor. Welke toonhoogte past echt bij je waardoor je stem niet steeds overslaat en je zo moeiteloos door een presentatie komt van een uur. Hoe klink je niet monotoon en kan je een boeiend verhaal vertellen. Die mogelijkheden biedt jouw stem en daar kan je aan werken.

 

Natuurlijk kan je nog een scala aan angsten tegenkomen voor en tijdens het presenteren.

 

Welke angsten houden jou bezig? Stuur mij een persoonlijk bericht als je het wilt delen of feedback wilt hebben hierover.