Miss Saigon

Miss Saigon

Miss Saigon 25-jarig jubileum.
Het is alweer bijna 20 jaar geleden dat ik auditie deed voor deze geweldige musical. Uit 5000 auditanten werd ik uitgekozen voor de cast. Het was een auditie die 2 jaar lang duurde voordat we ook nog maar begonnen met repeteren. Het was mijn eerste musical en ik was supertrots op mezelf. Hier had ik keihard voor gewerkt.

 

Afgelopen donderdag was er een reünie met vele castmembers en met Tony Neef en Linda Wagemakers, die nog een keertje het duet vertolkte “De laatste nacht” voordat de film eenmalig werd vertoond in het Tuschinski Theater. De film was prachtig, mooie herinneringen kwamen terug en het was een emotionele avond met ook zeker veel lol en plezier.

 

Ik startte als amateur en ik werd klaargestoomd tot professional. Ik leerde mijn stem juist te gebruiken, de juiste houding te hebben, fysiek, maar ook mentaal. Mijn energie te verdelen over de show zodat ik niet al halverwege de show uitgeput was. Dit waren de basisregels om goed te presteren.

 

Deze basisregels, die werken altijd, ook met het presenteren. Die zijn te leren. Ik kan je daarbij helpen en deel graag mijn ervaring hierin. Optreden en presenteren hebben veel overeenkomsten. In mijn volgende posts zal ik hier dieper op ingaan.

 

Wat ze mij niet konden leren was om authentiek te zijn. Dat leerproces kwam nadat ik stopte met de musicals en ik mijn eigen weg op ging. In m’n eentje. Zonder ensemble, zonder collega’s om op te steunen. Het voelde alsof ik in mijn blote kont stond. In een musical was ik aan het acteren, tijdens een solo optreden ben je jezelf. Ik bleef een hele lange tijd in een rol hangen als ik optrad, maar door de jaren heen realiseerde ik me dat ik ECHT mijn publiek raakte als ik meer van mezelf liet zien. Het gaf mij ook de ruimte om te kunnen improviseren en interactief met het publiek te zijn. Het gaf de ruimte voor spontane humor en ik had zelf meer plezier.

 

Authentiek zijn kan jij ook leren, maar dat werkt het beste in 1 op 1 sessies. Dan verkennen we samen hoe je het meest natuurlijk op het podium staat en de boodschap kan overbrengen. Als je vaker moet presenteren, weet ik zeker dat je je hiermee bezighoudt.

 

Neem gerust contact met mij op.